09:00 No dataansvarlig is an island
Som dataansvarlig er man helt avhengig av godt samarbeid med databehandlere. I komplekse verdikjeder er det like viktig å samarbeide godt med andre dataansvarlige.
For eksempel: Hvem har ansvar for hva? Hvem gjør hva? Hvem kommuniserer med hvem?
I tillegg må man ha dialog både med andre aktører i kjeden og med de registrerte. Resultatet er et sammensatt aktør- og samarbeidsbilde.
I dette foredraget deler Petter og Aasta sine erfaringer som forvaltere av dataansvaret for Kjernejournal og Reseptformidleren.
Aasta Margrethe Hetland og Petter Ludvig Andersen
09:30 Vi dykker dypere ned i feil i e-reseptkjeden
Feilen førte til at doseringen av enkelte legemidler ble endret fra ukentlig til daglig i Reseptformidleren. Den ble oppdaget av en årvåken farmasøyt ved Sykehusapoteket i Trondheim.
Det ble slått alarm i Norsk helsenett og Helsedirektoratet. Årsaken til feilen ble raskt funnet og rettet, men vi sitter igjen med viktige spørsmål:
- Hvordan kunne denne datafeilen oppstå?
- Hva var konsekvensene?
- Hvordan håndterer vi denne typen hendelser?
- Hva kan vi lære av denne hendelsen?
I dette innlegget ser vi overordnet på noen av disse spørsmålene.
Aasta Margrethe Hetland
10:00 Pause
10:30 Arbeid med sikkerhetskultur, bakgrunnssjekk og innsidetrusselen
Rune Gomo
11:00 Kryptografisk relevante kvantedatamaskiner – hvordan vurdere og håndtere risikoen?
Våre krypterte helseopplysninger kan låses opp av en kryptografisk relevant kvantedatamaskin. Internasjonalt investeres det mye i utvikling av kvantedatamaskiner. Kvantemigrering i spesialisthelsetjenesten vil være omfattende. Helse Sør-Øst alene har over 1000 IT-løsninger. Helsetjenesten er avhengige av et stort leverandørmarked, hvor mange aktører ikke er kjent med problemstillingen. Helse Sør-Øst RHF deler erfaringer og refleksjoner omkring risiko knyttet til kvantedatamaskiner, samt ledelse og styring av kvantemigreringen.
Øyvind Grinde
11:30 Lunsj
12:30 Risikostyring i anskaffelser
Erfaringer fra anskaffelser i Helse Vest. Foredraget tar for seg risikovurderinger ved anskaffelser fra høyrisikoland og hvilke tiltak som er aktuelle.
Aksel Bruun
13:00 Spesialisthelsetjenestens trusselvurdering
Jørgen Bøhnsdalen, Christopher Lindseth Moen
13:30 Pause
14:00 Påvirkningsoperasjoner, konspirasjonsteorier og tillit
Vi avslutter konferansen med et veldig spennende tema - Påvirkningsoperasjoner, konspirasjonsteorier og tillit
Vi avslutter konferansen med et høyaktuelt tema: påvirkningsoperasjoner, konspirasjonsteorier og tillit.
Er helsesektoren immun mot fiendtlige påvirkningsoperasjoner? Kan konspirasjonsteorier bli helsefarlige? Kan tilliten til helsetjenestene svekkes som følge av desinformasjon?
Helse- og omsorgssektoren er en av samfunnets mest kritiske funksjoner – men hvor sårbar er den for bevisst manipulering og løgn? I en tid der falske narrativer sprer seg raskt og tilliten utfordres, retter vi søkelyset mot hvordan sektoren påvirkes av ytre krefter.
Panelsamtale med:
- Paul Magnus Hjertvik Buvarp, forsker, Forsvarets forskningsinstitutt
- Asbjørn Dyrendal, professor og religionshistoriker, NTNU
- Jan Frich, direktør, Helse Midt-Norge RHF
Strømming
Har du ikke mulighet til å delta fysisk på årets konferanse? Du kan følge den via strømming – helt gratis! Lenken blir tilgjengelig i forkant av konferansen her.