Skjønnsmessig vurdering med grunnlag i forventet måloppnåelse.
Det kan innvilges tilskudd til:
Midlene skal brukes til å kunne utvikle og utprøve en modell for systematisk samhandling mellom Nav og kommunale helsetjenester, herunder prosjektledelse, administrasjon og lønn til kognitiv terapeut. Midler til ett årsverk til Nav vil i tillegg tildeles direkte fra Arbeids- og velferdsdirektoratet til de kommuner som innvilges tilskudd fra denne tilskuddsordningen, avkortet etter hvor mange måneder som gjenstår av tilskuddsåret (kalenderåret). Målet er at Nav-veileder, kognitiv terapeut og fastlege skal systematisk samarbeide om å følge opp pasienten.
Samarbeidsmodellen skal være et supplerende tilbud i forbindelse med konsultasjon hos fastlegen for å bidra til måloppnåelse (samhandling og bidra til et systematisk, helhetlig og godt koordinert tjenestetilbud) gjennom å:
- Hjelpe pasienten til å se muligheter i arbeid og utdanning, gjennom veiledning og informasjon om tiltak, behandling og oppfølging som kan øke pasientens mestringsgrad og opplevd egen helse.
- Legge til rette for tidlig tverrfaglig tjenester til pasienter som opplever at helseutfordringene påvirker funksjon i arbeid og utdanning.
Pilotprosjektet hadde oppstart høsten 2024. Tilskuddsmottaker må sende søknad for hvert år. Budsjettet som legges i det elektroniske søknadskjemaet skal kun være for det aktuelle tilskuddsåret. Det er en forutsetning at måloppnåelsen er tilfredsstillende og at vilkårene for tilskuddet ellers er oppfylt. Ytterligere informasjon vil bli gitt i vedtaksbrevet.
Inngangsvilkår:
Det er en forutsetning for å kunne motta tilskudd at:
- Fastlegekontor har minst 5 fastleger
- Det er/skal etableres et trepartssamarbeid mellom kommune, fastlegekontor og Nav, formalisert gjennom en samarbeidsavtale/intensjonsavtale
Tillegg og presiseringer:
Tiltaket skal ha et jobbfokus, og basere seg på jobbfokusert kognitiv terapi som metode.
Lokal prosjektleder skal følge opp implementering, fremdrift og rapportere, i tillegg til å delta i gruppe med øvrige prosjektledere i de andre pilotene og bidra med sine erfaringer inn i nasjonal fagutvikling.
Helsedirektoratet i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet vil legge til rette for minst en samling med tilskuddsmottakerne på ordningen, der det gis mulighet til å dele erfaringer og diskutere problemstillinger og utfordringer. Det vil også være muligheter for ytterligere veiledning og dialog underveis.
Navs lokalkontor og kommunene vil bli involvert i modellutviklingen som belyser hvordan samarbeidet utformes i egen kommune. Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet vil gi støtte til tjenestedesign.
Tilskuddsmottaker må stille seg til disposisjon ved evaluering av tilskuddsordningen, herunder være tilgjengelig for intervjuer og spørreundersøkelser i løpet av og etter prosjektperioden.
Vurderingskriterier og utmåling av tilskuddets størrelse:
Tilskudd innvilges de søknader som retter seg mot målene og som forvalter har størst forventninger til innenfor de budsjettrammer Stortinget har vedtatt. Kriteriene i tabellen under danner basis for å kunne velge ut deltagende prosjekt.
De tilgjengelige midlene på tilskuddsordningen vil fordeles på tilskuddsmottakerne som deltar i piloten. Hver tilskuddsmottaker vil motta én million kroner per år til å lønne kognitiv terapeut, samt 250 000 kroner til å dekke involvering av fastlege, administrative kostnader, reise og kontorutgifter. Det er opptil hver enkelt kommune hvordan disse midlene fordeles mellom kommune og fastlegekontor.