Norsk helsenett

Delmål 1A - Innbygger skal ha mulighet for å administrere behandlingsforløp, digital dialog og innsynstjenester gjennom Helsenorge

  • Digitale innbyggertjenester fra fastlegetjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Digital Dialog Fastlege (DDFL) gir den enkelte innbygger mulighet til å kommunisere med og administrere avtaler med fastlegetjenesten. Det er gunstig for egenmestring.

    86,5 prosent av fastlegene har nå koblet seg til DDFL-tjenesten. Gjennom det tilbyr de fleste e-konsultasjon, e-kontakt, digital fornyelse av resept og timeadministrasjon via Helsenorge.no. Enkle verktøy for kartlegging og veiledning er inkludert.

    Tjenestene for fastleger er under kontinuerlig utvikling basert på identifiserte behov i sektoren, og egne prosjekter med særskilt finansiering, som for eksempel EPJ-løftet. Tjenester for fastleger drives videre i forvaltning hos Norsk Helsenett SF, og videre innføring vil skje ved at fastlegene inngår avtaler om digitale tjenester med sin journalleverandør. De fleste leverandører har gjort nødvendige tilrettelegginger. Norsk Helsenett har tilgjengeliggjort informasjon om hvordan tjenestene fungerer, hvordan komme i gang og hvordan fastlegene kan tilpasse egen informasjon på Helsenorge.

    • Digitale tjenester tilgjengelig fra fastleger

      Eier: Norsk Helsenett | Brukergrupper: Fastlege

      • I dag tilbyr 86,5 % prosent av fastlegene tjenester som gir mulighet for e-konsultasjon, e-kontakt, digital fornyelse av resept og timeadministrasjon via Helsenorge.no.
      • Prosjektet som utviklet digitale tjenester for fastleger er avsluttet, men tjenestene for fastleger er under kontinuerlig utvikling basert på identifiserte behov i sektoren, og egne prosjekter med særskilt finansiering, som for eksempel EPJ-løftet.
      • På Norsk Helsenett sine hjemmesider kan du lese mer om hvilke nasjonale e-helseløsninger som er tilgjengelig og planlagt fra fastleger.
      Startdato: Udefinert
      Sluttdato: 30.06.2026
      Innføring

Delmål 1B - Innbyggere skal ha tilgang på velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging

  • Velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Det nasjonale velferdsteknologiprogrammet hadde som hovedmål at velferdsteknologi skulle bli en integrert del av tjenestetilbudet i omsorgstjenestene. Digital hjemmeoppfølging var også en del av denne satsningen. Nasjonalt velferdsteknologiprogram ble avsluttet i 2023, da ble Helseteknologiordningen etablert. Helseteknologiordningen skal gi drahjelp til kommuner som tar initiativ til å investere i helseteknologi som journalløsninger og velferdsteknologi. Den skal stimulere kommuner til å gå foran, og til å samarbeide med andre kommuner om digitaliseringsarbeidet. Helseteknologiordningen skal bidra til stabile rammebetingelser for leverandører av helseteknologi, og øke investeringene i markedet.​

    Målet med å innføre velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging er at det skal bidra til god helse og mestring i befolkningen og bærekraftig samfunnsutvikling.

    Økt bruk av velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging i helse- og omsorgstjenestene skal bidra til at:

    • Pasienter og brukere opplever økt trygghet og bedre helse.
    • Pasienter og brukere opplever økt mestring og bedre evne til å ivareta egen helse.
    • Pasienter og brukere er mer tilfreds med oppfølgingen fra helse- og omsorgstjenestene.
    • Det er økt kvalitet i helse- og omsorgstjenestene på tvers av tjenestenivåer.
    • Spart tid og unngåtte kostnader i helse- og omsorgstjenestene gir samfunnsøkonomiske gevinster og økt omsorgskapasitet.

    Antall registrerte mottakere av en eller flere velferdsteknologitjenester har økt fra 89 227 personer i 2019 til 148 762 personer i 2024.

    I arbeidet med å tilrettelegge for datadeling innen velferdsteknologi (VFT) og digital hjemmeoppfølging (DHO) har det spesielt vært arbeidet med infrastruktur, standardisering og juridiske rammebetingelser for deling av journalnotater og måledata mellom VFT/DHO utstyr og journalsystem innenfor samme virksomhet Velferdsteknologisk knutepunkt (VKP) er i daglig bruk i 30 kommuner. VKP ble overført fra Direktoratet for e-helse til Norsk helsenett høsten 2022, og inngår nå i den nasjonale e-helseløsningen Helsenettet. Det er mange kommuner som ønsker å benytte VKP, så det forventes at utbredelsen vil øke. Helseplattformen har VKP integrasjon mot 14 av kommunene som har tatt i bruk Helseplattformen.

    • Felles innføringsløp av velferdsteknologisk knutepunkt (VKP)

      Eier: Norsk Helsenett | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      • VKP ble overført fra Direktoratet for e-helse til NHN høsten 2022, og vil fra 1. januar 2024 inngå i den nasjonale e-helseløsningen Helsenettet.
      • Det er mange kommuner som ønsker å benytte VKP, så det forventes at utbredelsen vil øke fra 2024.
      • Les mer om hvordan komme i gang med VKP og se oversikt over antall kommuner som bruker VPK på Norsk Helsenett sine hjemmesider.
      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2026
      Innføring
  • Datadeling av behandlings- og egenbehandlingsplaner

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Å tilrettelegge for endring og deling av digitale behandlings- og egenbehandlingsplaner (DBEP) mellom involverte behandlere er også et høyt prioritert behov ved bruk av digital hjemmeoppfølging. Helsedirektoratet har, sammen med Norsk helsenett, siden 2020 arbeidet med konsept som møter disse behovene (DBEP prosjektet). Et konsept, basert på masterlagring av planene i Kjernejournal, har vært under utprøving i Helse Nord i 2023. Vurdering etter utprøvingen er at integrasjoner mot journalsystem, og noe mer funksjonalitet, må på plass før dette er klart for bredding. I 2024 besluttet Norsk helsenett å finansiere videreutvikling av løsningen som en del av sin "Satsning for fart".

    Les mer om Digitale behandlings- og egenbehandlingsplaner på Helsedirektoratets hjemmesider. ​og om Norsk helsenett sin videreutvikling av løsningen på Norsk helsenett sine hjemmesider.

    • Videreutvikling av digitale behandlingsplaner og egenbehandlingsplaner

      Eier: Norsk Helsenett | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      Startdato: 01.01.2025
      Sluttdato: 31.12.2025
      Tilpasning og utvidet utprøving