Helseteknologiordningen

Helseteknologiordningen gir drahjelp til kommuner som innfører ny helseteknologi. I tillegg skal ordningen bidra til stabile rammebetingelser for leverandører og økte investeringer.

Om helseteknologiordningen

Helseteknologiordningen støtter innføringen av helseteknologi og legger til rette for bruk av standarder. Helseteknologiordningen skal gi drahjelp til kommuner som tar initiativ til å investere i helseteknologi som journalløsninger og velferdsteknologi. Videre skal den stimulere kommuner til å gå foran og samarbeide med andre kommuner om digitaliseringsarbeidet. Helseteknologiordningen skal også bidra til stabile rammebetingelser for leverandører av helseteknologi, og øke investeringene i markedet.​ 

Helseteknologiordningen ble etablert i 2024. Helsedirektoratet forvalter ordningen, som skal bygges ut gradvis basert på erfaring og økonomiske rammer. Virkemidler i ordningen er tilskudd og tjenester for veiledning og faglig støtte.

Veiledningstjeneste for myndighetskrav innen helseteknologi

Veiledningstjenesten svarer på spørsmål om myndighetskrav innen de aktuelle teknologiområdene for Helseteknologiordningen. Målgruppen for veiledningstjenesten er leverandører og virksomheter i helse- og omsorgstjenesten som skal anskaffe, vurdere eller utvikle og tilby helseteknologi.

Veiledningstjenesten skal bidra til:

  • økt forståelse for hvilke myndighetskrav som gjelder og krav til etterlevelse
  • identifisere behov for nye normerende produkter og annen skriftlig veiledning

Veiledning gis gjennom:

  • svar på spørsmål
  • sammenstilling og publisering av veiledende materiell
  • gruppevise og individuelle veiledningsmøter

Kontakt veiledningstjenesten for myndighetskrav innen helseteknologi

Faglig støtte til bruk og tilpasning av standarder

Satsing på standardisering er en viktig del av Helseteknologiordningen. Formålet er å gjøre det lettere for kommunene å ta i bruk standarder når de bestiller og utvikler helseteknologi, og bidra til økt forutsigbarhet for bestillere og leverandører.

Styrket bruk av standarder vil bidra til at helseinformasjon enklere kan deles innad i kommunene, og på tvers av virksomheter og nivåer i helse- og omsorgssektoren. Økt og mer koordinert bruk av standarder bidrar til bedre og mer effektiv utvikling av helseteknologi. Det legger til rette for utvikling av tydeligere nasjonale rammebetingelser om bruk av standarder for nye digitaliseringsbehov, og en raskere vei til mål om digital samhandling.

Tilskuddsmidler kommunene mottar gjennom helseteknologitilskuddet kan gå til arbeid med å beskrive bruk og tilpasning av standarder ved bestilling og utvikling av helseteknologi. I tillegg legger Helseteknologiordningen til rette for faglig støtte til kommunene gjennom tiltak i Samarbeidsmodellen for internasjonale standarder, herunder etablering av en standardiseringskoordinator-rolle som kan bistå kommunene.

Dette vil gi nytte både for kommuner som får tilskudd under helseteknologiordningen, og for andre som kan gjenbruke standarder og erfaringer i etterkant.

Først publisert: 27.06.2023 Siste faglige endring: 15.02.2024 Se tidligere versjoner