Resultater
Ved årsskiftet 2024/2025 hadde i overkant av 85 prosent av alle fastlegehjemler i Norge tatt i bruk en eller flere av funksjonene i Digital dialog med fastlege. Dette innebar at rett under 90 prosent av alle listepasienter i Norge hadde en fastlege som brukte løsningen. Utbredelsen av digital dialog med fastlege er høy i de fleste av landets fylker, men det er en tendens til at utbredelsen er lavere i Finnmark, Møre og Romsdal. I disse fylkene er om lag 75 prosent av fastlegehjemlene koblet til DDFL. I de øvrige fylkene er andelen gjennomgående 80 prosent eller høyere.
Bakgrunnsdata viser at reseptfornyelse, e-kontakt og timereservasjon er de funksjonene i digital dialog med fastlege som brukes av flest fastleger. Mens nær 100 prosent av fastlegene mottar forespørsel om reseptfornyelse hver måned, er det om lag 90 prosent som mottar forespørsler om e-kontakt og timereservasjoner. Funksjonen e-konsultasjon brukes på månedlig basis av om lag 75 prosent av fastlegene.
Om Digital dialog med fastlege
Digital dialog fastlege (DDFL) Basis inneholder flere tjenester som gjør det mulig med sikker kommunikasjon over internett mellom fastlege og pasient. Tjenestene er: Bestill time, forny resept, start e-konsultasjon og kontakt legekontoret.
Innbyggere som har fastlege som bruker DDFL kan hvis fastlegen har tatt i bruk funksjonaliteten foreta bestilling og endring av timer, kontrollere og fornye resepter, bestille/gjennomføre konsultasjon som en elektronisk tekstsamtale (e-konsultasjon) og bestille/gjennomføre en videokonsultasjon over internett med lyd og bilde. Innbygger kan også digitalt kontakte legekontoret fastlegen jobber ved for å få hjelp med administrative spørsmål og problemstillinger.
Foreldre med barn under 16 år kan benytte tjenestene på vegne av barn, dersom fastlegens system støtter dette.
Hva vil endre seg med Digital dialog med fastlege?
For pasientene gir løsningen gevinster i form av spart tid knyttet til å gjennomføre oppgaver, samt forenkling av kontakt med fastlegen og fastlegekontoret. Løsningen gir også gevinster for fastlegene og fastlegekontorene i form av frigjort tid for både helsepersonell og administrativt personell, mer effektiv informasjonsutveksling og færre administrative oppgaver.
Forventede gevinster
Det er forventet at Digihelse vil gi gevinster for både brukere, pårørende og ansatte i kommunehelsetjenesten. For de ansattes del forventes det gevinster både ved forenkling av kommunikasjon og bedre kvalitet i tjenestene som leveres. For brukerne er det forventet at lettere tilgang til informasjon og bedre løsninger for kommunikasjon vil gjøre det lettere å komme i kontakt med tjenesten, gi en bedre opplevelse av mestring og økt medvirkning i egen helsehverdag. De samme gevinstene vil også kunne omfatte pårørende, som i tillegg også vil oppleve økt involvering og større trygghet.
For alle gruppene er økt informasjonssikkerhet viktig.
Om indikatoren
Indikatoren baserer seg på loggdata fra NHN. Loggene inneholder aggregert informasjon om månedlige meldinger sendt fra innbygger til fastlege per fastlege per måned. Loggene inneholder informasjon om hvilket fastlegekontor hver fastlege er tilknyttet. For å kunne håndtere fastleger som kommer til og faller fra, vikarer, ferieavvikling, sykefravær og andre endringer av kortere og lengre varighet, aggregeres den mottatte informasjonen opp til fastlegekontor. Et fastlegekontor regnes som bruker av tjenesten fra den måneden fastlegene ved kontoret har loggoppføring første gang, og regnes som bruker alle påfølgende måneder uavhengig av om man faktiske loggoppføringer eller ikke. Alle fastlegene ved legekontoret regnes som brukere, dersom en lege ved kontoret har loggoppføring.
Data fra de mottatte loggene kobles sammen med data fra Fastlegeordningen for å fange opp hvor mange listepasienter de ulike fastlegene og fastlegekontorene har, hvordan pasientpopulasjonen til hvert enkelt kontor ser ut, samt informasjon om virksomhetens lokalisering.
Forbehold ved tallene
I utregningen av andel av befolkningen som er knyttet til en fastlegehjemmel som bruker Digital dialog med fastlege, benyttes antall listeinnbyggere som er knyttet til legekontorer med DDFL i kommunene som teller, mens antall innbyggere i kommunen brukes som nevner. I en del tilfeller har fastleger pasienter fra andre kommuner enn kommunen hvor legekontoret er lokalisert. Dette gjør at antall listepasienter per kommune som andel av innbyggertall i kommunen i noen tilfeller overstiger 100 prosent.
Det må også tas forbehold knyttet til tidspunkt for nå data i de ulike datakildene oppdateres og hentes ut. Endringer i data fra fastlegeordningen gjennom en måned hensyntas ikke i datauttrekket, da data trekkes ut ved inngangen til hver ny måned og kobles mot loggdata fra foregående måned.