Resultater
Digihelsestasjon breddes gradvis ut til kommunene. Ved årsskiftet 2024/2025 var om lag 60 prosent av kommunene koblet til løsningen. Dette betyr at mer enn 85 prosent av befolkningen ved årsskiftet bodde i en kommune som har mulighet til å benytte tjenestene i Digihelsestasjon. I fylkene Oslo, Vestfold, Rogaland, Buskerud og Vestland bodde mer enn 90 prosent av innbyggerne i en kommunene koblet til Digihelsestasjon.
Om Digihelsestasjon
DigiHelsestasjon er elektronisk meldingsutveksling mellom innbyggere og helsestasjonen/skolehelsetjenesten og jordmortjenesten via Helsenorge.
DigiHelsestasjon er en tjeneste, og består av basisfunksjonalitet og ungdomsfunksjonalitet. Les mer om Digihelsestasjon på KS sine nettsider
Innbyggere kan kontakte helsestasjonstjenestene i sin kommune på Helsenorge. Der kan man finne helsekontakter, se og avbestille timeavtaler og sende meldinger. I noen kommuner vil man også kunne bestille time.
Ikke alle kommuner tilbyr disse tjenestene på Helsenorge i dag, men det jobbes med å gjøre løsningen tilgjengelig i alle kommunene. Arbeidet med innføring skjer med bistand fra KS.
Så snart en kommune kobler helsestasjons- og skolehelsetjenesten opp mot Helsenorge, vil disse tjenestene automatisk bli tilgjengelige for innbyggerne i kommunen. Alle barn og unge fra 0 til 30 år får automatisk en helsekontakt i helsestasjons- eller skolehelsetjenesten.
Hva vil endre seg med Digihelsestasjon?
Gjennom Digihelsestasjon vil brukerne ha digital dialog med helsestasjonstjenestene. Brukerne vil kunne få tilgang til både personlige data og generell informasjon som gjør brukerne bedre informert og forberedt i møte med tjenestene. Brukerne vil også se fremtidige avtaler og gjennomførte konsultasjoner/besøk og være forberedt før konsultasjon med helsesykepleier eller annet personell i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
De ansatte vil i større grad kunne styre hverdagen sin ved at henvendelsene kommer via digitale kanaler og ikke via telefon. Ansatte og brukere vil også kunne kommunisere via sikre kanaler slik at kravene til personvern og informasjonssikkerhet ivaretas.
Forventede gevinster
Gevinstene er knyttet til bedre tilgjengelighet, involvering og tidsbruk for innbyggerne. Brukeren kan kontakte helsesykepleier på en sikker digital plattform. For ungdom er dette særlig viktig. Løsningen gir også større trygghet og oversikt. Brukeren får oversikt over avtaler, kan avbestille og får informasjon om hva som skjer på de ulike timene.
For tjenesten er det gevinster knyttet til bedre oppfølging av brukerne og mer effektiv tidsbruk. I tillegg ser man at løsningen kan redusere antall ikke-møtt.
For alle grupper er økt informasjonssikkerhet viktig.
Om indikatoren
Indikatoren baserer seg på loggdata fra NHN. Loggene inneholder aggregert informasjon om antall avtaleutsendinger, e-konsultasjoner, e-kontakter og ungdomstimer sendt av helsepersonell per kommune per måned. En kommune regnes som bruker av tjenestene fra den måneden kommunen har loggoppføringer første gang. Kommunen regnes som bruker i alle påfølgende måneder, uavhengig av om kommunen har loggoppføringer i en påfølgende enkeltmåned eller ikke.
Ved utregning av andel av befolkningen som bor i kommuner med Digihelsestasjon benyttes befolkningsstatistikk fra SSB som nevner. Ved utregning av andel av kommunene som har tatt i bruk benyttes antall kommuner i de enkelte årene i nevner. Det vil si 356 i 2023 og 357 fra 2024 og framover, etter at Haram ble skilt ut fra Ålesund.